Geschiedenis

Het markante gebouw aan het Jan van Schaffelaarplantsoen heeft precies veertig jaar bestaan

Korte geschiedenis
Teunis kent ondanks zijn relatief jonge geschiedenis een turbulent leven. De ‘T’ kwam van de eerste lokatie, een stukje busgarage aan de Jan Tooropstraat, waarbij de mannen sliepen in het hoofdgebouw en moesten sprinten naar de andere kant van het complex, omdat daar de autospuit stond. In 1959 werd zo begonnen. Het werd al snel één van de drukste kazernes, vooral dankzij de vele grasbranden, maar ook de vele noodscholen in nieuw West, die in brand vlogen. In 1965 werd een prachtige moderne kazerne betrokken aan het Jan van Schaffelaarplantsoen, pal achter de toegangsweg naar de Coentunnel, die een half jaar later open ging. Door de mannen van Teunis werden ook de Landrovers en een vorkheftruck van Rijkswaterstaat bediend, die gestrande auto’s uit de tunnel moesten halen. Tijdens de spits zat men dan in een garage bij de ingang van de tunnel te wachten op een melding. Teunis had ook de eerste prachtige gymnastiekzaal van het korps en in de beginjaren moest die menigmaal gedeeld worden met scholen en de politie. Later werd er nog een ambulancepost aangeplakt.
Door de uitbreidingsplannen van het stadsdeel Bos en Lommer moest de kazerne in 2005 plaats maken en zocht men naar een nieuwe lokatie. Dat ging niet zo voorspoedig als men had gewild, zodat men tijdelijk verhuisde naar een noodgebouw aan de Den Brielstraat. Inmiddels is een terrein aan de Vredenhofweg in het vizier gekomen voor een permanente huisvesting.
De incidenthistorie van Teunis is gevuld met noodscholen en branden in het havengebied in allerlei soorten bedrijven, zoals een grote houtopslag in 1990 en de cacaobranden in 1997 en 2001. Maar ook de petrochemische industrie zorgde voor grote branden met als dieptepunten de tankerbrand bij Mobil-Oil in 1968, waarbij 13 bemanningsleden omkwamen en de ramp in de chemische fabriek van Marbon Europe in 1971, waarbij negen mensen het leven verloren, waaronder vijf brandweerlieden. De plaquette ter herdenking van de bij Marbon gevallen collega’s is meeverhuisd naar de Den Brielstraat.